CANDY
مدیریت ارشد
پرسنل مدیریت
فرازین
بخشدار
مدیر
طراح
تدوینگر
کاربر نقرهای
کاربر ثابت
- نام هنری
- Minok
- انتشاریافتهها
- 4
- بخشدار
- - امور فرهنگی
- مدیر کتابدونی
- - طراحی - نگارگری
- مدیر
- تدوین+میکس
- شناسه کاربر
- 3457
- تاریخ ثبتنام
- 2022-11-23
- آخرین بازدید
- موضوعات
- 1,018
- نوشتهها
- 2,751
- راهحلها
- 73
- پسندها
- 5,016
- امتیازها
- 516
- محل سکونت
- جنگلمتروکهافکار(:
دین و زبان مردم شهر ملایر
قبل از پرداختن به آداب و رسوم ملایر ابتدا مختصری شما را با زبان و دین و... مردم ملایر آشنا می کنیم.ملایری نام گویشی است که مردم شهر ملایر به آن صحبت می کنند. این گویش اشتراکات فراوانی با زبان لری و لهجه همدانی دارد. برخی از مردم روستاهای ملایر به زبان های لری و لکی تکلم می کنند. بیشتر مردم ملایر شیعه دوازده امامی هستند و اقلیت بسیار محدودی نیز یهودی مذهب می باشند.
جالب است بدانید ملایر از دو واژه لری «مال» و «آگر» تشکیل شده است. مال به معنی خانه و آگر به معنی آتش بنابراین می توان مال آیر را سرزمین آتش نامید. ملایر از نظر آب و هوایی دارای آب و هوای معتدل است ، این شهر دارای تاکستان های وسیع است و مقام اول تولید و صادرات انگور را در کشور دارد. از سوغات ملایر می توان به کشمش، باسلق، شیره انگور، عسل و گردو و از صنایع دستی ملایری ها می توان به گیوه بافی، قالی بافی، گلیم بافی و منبت کاری اشاره نمود.
آداب و رسوم ملایری های خون گرم
آداب و رسوم ملایری ها مانند هموطنان لر زبان ما است و مانند همه شهر های ایران در این شهر نیز آیین باستانی با آیین اسلامی تلفیق شده است. در ادامه بخشی از آداب و رسوم ملایری ها را آورده ایم.شب یلدا یا چله زری مردم شهر ملایر
در ملایر شب چله را چله زری می گویند که در این شب مراسم زیبایی را برگزار می کردند. در این شب پس از صرف شام خانواده ها دو بشقاب نقل رنگارنگ را بر روی کرسی قرار می دادند و هر یک از اعضای خانواده شمعی را روشن کرده و درون سینی روی کرسی می گذاشتند، با این نیت که تا شب چله سال بعد مانند شمع روشن دل بمانند.سپس یکی از دختران دم بخت به قید قرعه بر روی تختی پشت بام می نشاندند و به او لباس عروسی می پوشاندند. این عروس را "چله زری" می نامیدند و در اطراف او جمع شده و ترانه می خواندند و موسیقی محلی می نواختند. سپس مردم از هر خانه شمعی آورده و در اطراف چله زری روشن می کردند و زن و مرد دست بر روی شمع می گرفتند و بر صورت می کشیدند و می گفتند:"چله زری! زردی ما از تو، سرخی تو از ما، بر محمد و آل محمد صلوات".
مادر چله زری پس از سوختن شمع ها، روی سر او نقل های رنگارنگ می پاشید و مردم نقل ها را از یکدیگر می قاپیدند و می خوردند.
نام موضوع : فرهنگ مردم ملایر
دسته : فرهنگ