CANDY
مدیریت ارشد
پرسنل مدیریت
فرازین
بخشدار
مدیر
طراح
تدوینگر
کاربر نقرهای
کاربر ثابت
- نام هنری
- Minok
- انتشاریافتهها
- 4
- بخشدار
- - امور فرهنگی
- مدیر کتابدونی
- - طراحی - نگارگری
- مدیر
- تدوین+میکس
- شناسه کاربر
- 3457
- تاریخ ثبتنام
- 2022-11-23
- آخرین بازدید
- موضوعات
- 1,020
- نوشتهها
- 2,783
- راهحلها
- 78
- پسندها
- 5,042
- امتیازها
- 516
- محل سکونت
- جنگلمتروکهافکار(:
رسم چهارشنبه سوری در آستارا
مردم آستارا رسوم مختلفی دارند، آنها مانند دیگر مردم ایران شب آخرین چهارشنبه ی سال جشن گرفته و آتش روشن می کنند و با خواندن اشعاری مانند زدی من از تو، سرخی تو از من از روی آتش می پریدند.رسم دیگر مردم آستارا در شب چهارشنبه سوری این است که آنها نباید وسیله ای در خانه همسایه داشته باشند و اگر وسایل خود را به امانت به همسایه خود داده باشند، باید برای پس گرفتن وسایل اقدام کنند و تا غروب آفتاب وسایل خود را به خانه بر گردانند و اگر اشیاء امانت تا غروب به خانه بر نگردد برای صاحب اشیاء در سال جدید بد شگون خواهد بود . البته بسیاری از مردم آستارا در شبهای جمعه آتش یا شئ ای را از خانه خارج نمی کنند و حتی به همسایه ها نیز به امانت چیزی نمی دهند چون معتقدند که این کار بد یمنی را به همراه دارد.
صبح روز چهارشنبه مردم آستارا از خواب بیدار شده و بعد از خواندن نماز، از رودخانه و چشمه های رودخانه ، آب را به خانه می آوردند و به عنوان سمبل روشنایی، قطراتی از آب صبح روز چهارشنبه سوری را به چهارگوشه خانه و اتاق ها می پاشیدند. در آن صبح زیبا، دختران دم بخت هنگام عبور از پل روی رودخانه سکه هایی را با هدف باز شدن بخت شان به آب رودخانه می انداختند.
حمام کردن یکی از رسوم مردم آستارا در صبح چهارشنبه آخر سال بود. مادر خانواده ها فرزندان خود را که اغلب پر تعداد هم بودند، در حمامک خانگی و در یک تشت و یا حوضچه سنگی موسوم به فاکون، استحمام کرده و لباس نو بر تنشان می کردند.
سفره چهارشنبه سوری اغلب با غذاهایی از قبیل کوکو سبزی با تره، ماهی شکم پر فِرپَز آراسته می شد.
رسم شال انداختن در آستارا
شال انداختن رسم دیگر مردم آستارا در شب چهارشنبه سوری است. جوانان در این روز به خانه ی آشنایان رفته و دستمال می انداختند و صاحبخانه هر چه که داشت به شال می بست. این رسم از گذشته ها وجود داشته و هنوز در بعضی از خانواده ها انجام می گیرد. در قدیم گندم بو داده و برشته شده را نیز که قوورقا نام داشت بر دستمال بسته و به نیت پر برکت شدن روزی خود بر دستمال چهارشنبه سوری می بستند.در شب چارشنبه سوری مردم آستارا رسم فالگوش ایستادن را دارند. مادرها در این شب توصیه می کردند که اعضای خانواده حرف های خوب و امیدبخش بزنند تا اگر همسایه ای فال گوش ایستاده باشد، حرفهای شیرین و امیدبخش بشنود و خوشحال برگردد.
رسم تکم و نورشید در آستارا
قبل از عید و پانزده روز به عید مانده دسته های نورشید به معنی خورشید نو در کوچه ها راه می افتند و می خوانند:( نورشید شد، نورشید شد – عالم بابا فیروز شد – باشد مبارک نوروز ) و عیدیانه ( عیدی ) مانند پول، تخم مرغ ، برنج و ... از مردم دریافت می کردند.تکم شیطانکی است به شکل حیوان از تخته که با پارچه های رنگین و تکه های آینه آن را زیبا می کردند و از زیر شکم بر انتهای چوب نازکی متصل کرده و این چوب را از سوراخی در وسط صفحه تخته ای عبور می دادند و به آسانی در آن سوراخ بالا و پائین می رفت.
تکمچی یعنی صاحب تکم آن را به حرکت درآورد. و در نتیجه صدائی به وجود می آورد که خوش آیند است و به همراه آن تصانیفی نیز می خواند که درباره عید و بهار است. تکمچی ها از حدود یک ماه به عید مانده پیدا می شوند و به در خانه ها رفته و رسیدن بهار را مژده می دادند.
رسم خانه تکانی و سفره هفت سین در آستارا
مردم آستارا معتقدند که اگر در خانه ای گرد و غبارروبی عید نوروز انجام نشود، سلامتی و برکت از آن خانه می رود.چنانچه در نمناک میخوانید مردم آستارا مانند همه مردم ایران در عید نوروز هنگام ساعت تحویل سال سفره ی هفت سین پهن کرده و همه ی اهل خانه به دور آن جمع می شدند و سپس به دیدار بزرگان قوم و اهل فامیل می روند.
سنجد جزو مهمترین ها در سفره هفت سین آستارایی ها بود و انجیر خشک و نقل همراه با آجیل تهیه می شد ولی سفره هفت سین آستارایی ها بدون سمنو بود و به جای آن سین دیگری انتخاب می کردند. رنگ کردن تخم مرغ نیز از جمله مراسم ایام عید در آستارا بود که از لوازم سفره هفت سین محسوب می شد.
مردم آستارا بعد از تحویل سال به دیدار آشنایان و افراد فامیل خود که در سال پیش عزادار شده بودند، می رفتند. تبریک عید این افراد در نخستین ساعات عید انحام می شد و اهالی محل و افراد فامیل به در خانه صاحب عزا رفته و عید بستگان درگذشته را که موسوم به قره بایرام(عید سیاه) است، به روش حضور تبریک می گفتند
نام موضوع : فرهنگ مردم آستارا
دسته : فرهنگ