. . .

معرفی سلسله ایلامیان

تالار پیش از اسلام
وضعیت
موضوع بسته شده است و نمی‌توان پاسخ جدیدی فرستاد.

CANDY

مدیریت ارشد
پرسنل مدیریت
انجمندار
بخشدار
مدیر
رصد کننده
طراح
تدوینگر
نام هنری
Minok
بخشدار
- امور فرهنگی
مدیر
تدوین+میکس+بازرس
شناسه کاربر
3457
تاریخ ثبت‌نام
2022-11-23
آخرین بازدید
موضوعات
967
نوشته‌ها
2,253
راه‌حل‌ها
26
پسندها
3,389
امتیازها
436
سن
19
محل سکونت
جنگل‌متروکه‌افکار(:

  • #1
باستان‌شناسان تاریخ ایلام را به چهار دورهٔ مقدم، کهن، میانه و جدید تقسیم کرده‌اند. از دوره ایلامی مقدم که هنوز خط میخی ابداع نشده بود، اطلاعات زیادی ثبت نشده است امّا کشف آثاری چون ظروف سفالی با نقوش بسیار زیبا، مُهرهای استوانه‌ای و مجسمه‌هایی از جنس طلا و نقره نشان از هنرمندی و توانگری مردم باستانی عیلام دارد.

دورهٔ ایلام کهن​

در سال ۲۷۰۰ پیش از میلاد، نخستین شاهنشاهی ایلامی - غیر سامی - در شوش تشکیل شد. عیلامیان کشورشان را «هَلتَمتی» به‌معنی سرزمین خدا می‌خواندند، اکدیان بدان اِلامتو و سومریان آن را با اندیشه‌نگاشت NIM به معنای بالا و مرتفع می‌نوشتند. قدیمترین سندی که نام سرزمین عیلام در آن ثبت شده است، کتیبهٔ پیروزی یکی از پادشاهان سومر است که در آن ماجرای حمله به شهر شوش نوشته شده است.

حملات سومری‌ها و به دنبال آنها اکدی‌ها تا حدود سال ۲۶۷۰ پ. م. ادامه داشت تا اینکه یکی از حاکمان عیلامی از شهر اَوان به نام پوزور اینشوشیناک علیه اکدی‌ها شورید و توانست سرزمین عیلام را از زیر سلطهٔ آنان در آورد. همچنین در حدود ۲۰۹۴ تا ۲۰۴۷ پیش از میلاد کشور عیلام توسط شولگی پادشاه دوم سلسله سوم اور مسخّر گردید و بعداً در سال ۲۰۰۴ پیش از میلاد سلسله سوم اور توسط عیلامیان نابود شد.

دوره ایلامی میانه​

اوج قدرت عیلام اواسط هزارهٔ دوّم پ. م. و سرآغاز دورهٔ شکوهمندی تاریخ عیلام بود. در این زمان که معبد بزرگ چغازنبیل ساخته شد؛ عیلامی‌ها به پیروزی‌های چشمگیری در میانرودان دست یافتند و غنائم بسیاری با خود به شوش آوردند. در زمان دو پادشاه معروف عیلام به نام‌های شوتروک ناخونته‌اول و پسرش کوتیرناخونته‌دوم، قلمرو عیلام گسترش یافت. آنها توانستند برای مدتی میانرودان - بین‌النهرین - را تسخیر کرده و ستون سنگی قانون حمورابی را به شوش آورند.

سفالینه‌های نقاشی شده متعلق به حدود ۱۵۰۰ پیش از میلاد در شوش بیانگر دوره‌ای پیشرفته از طرح‌های هندسی، ایجاد سبک خاص از انسان و شکل‌هایی از جانوران در آنها می‌باشد.

دوره ایلام نو​

از سال ۷۶۰ پیش از میلاد که آخرین سلسلهٔ عیلامی حکومت را در دست گرفت، میان سه دولت برزگ منطقه یعنی عیلام، بابل و آشور جنگ‌های بسیاری در گرفت. چندین‌بار دو کشور عیلام و بابل با هم متحد شدند و به سوی آشور لشکرکشی کردند امّا ظهور پادشاه ویرانگری به نام آشوربانی‌پال، تمامی معادلات منطقه را بر هم زد و در نهایت آشوری‌ها در نبرد نهایی پیروز شدند.

در سال ۶۴۰ پ. م. آشور بانی پال، پادشاه آشور به عیلام تاخت، همه جا را ویران کرد و شهر شوش را با تمام توان تخریب نمود. پس از این جنگ، عیلام هرگز به عنوان یک قدرت مطرح ظاهر نگشت. عیلامیان از آغاز دوره پیش‌عیلامی - عیلام مقدم - تا پایان دوره عیلام نو، حدود ۲۶۶۱ سال در جنوب غربی ایران واجد فرهنگ و تمدن بودند.

نقش برجسته فوق غارت شهر شوش را در ۶۴۷ پیش از میلاد نشان می‌دهد. در اینجا آتش از شهر زبانه می‌کشد و جنگجویان آشوری شهر را با کلنگ و دیلم ویران کرده و غنایم را به غارت می‌برند.
 
نام موضوع : سلسله ایلامیان دسته : پیش از اسلام
وضعیت
موضوع بسته شده است و نمی‌توان پاسخ جدیدی فرستاد.

موضوعات مشابه

پاسخ‌ها
1
بازدیدها
125
پاسخ‌ها
0
بازدیدها
120
پاسخ‌ها
1
بازدیدها
115
پاسخ‌ها
0
بازدیدها
91
پاسخ‌ها
0
بازدیدها
85

کاربران در حال مشاهده این موضوع (مجموع: 1, کاربران: 0, مهمان‌ها: 1)

بالا پایین