. . .

پزشکی قوز کمر چیست؟ علت و درمان این عارضه

تالار متفرقه پزشکی

FAZA-F

رمانیکی حامی
محروم
شناسه کاربر
2613
تاریخ ثبت‌نام
2022-07-10
آخرین بازدید
موضوعات
244
نوشته‌ها
381
پسندها
1,289
امتیازها
373
سن
17
محل سکونت
HEYRAN

  • #1
قوز کمر چیست؟ علت و درمان این عارضه

انحنای بیش از حد ستون فقرات باعث خم شدن و برآمدگی در قسمت بالایی کمر می‌شود. در حالت شدید قوز کمر می‌تواند باعث درد، خستگی و حتی مشکل در تنفس شود. معمولا برای درمان فیزیوتراپی و تمرینات اصلاحی پیشنهاد می‌شود. جراحی آخرین راه است.

آیا می‌دانید قوز کمر چیست و چه درمانی دارد؟ قوز کمر یکی از مشکلات شایع است که مردان و زنان زیادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. انحنای بیش از حد ستون فقرات می‌تواند عوارضی در پی داشته باشد و در ظاهر نیز خوشایند نخواهد بود. اگر شما یا یکی از عزیزانتان دچار این عارضه هستید، احتمالا می‌خواهید در مورد علت آن و روش‌های درمان آن اطلاعات بیشتری داشته باشید.

پس در این مطلب همراه ما باشید تا توضیح دهیم که علل اصلی ایجاد قوز کمر چیست؟ این مشکل چه علائمی ایجاد کرده و با پیشرفت آن چه عوارضی در بدن فرد ایجاد می‌شود؟ کدام روش درمان مناسب بوده و کدام روش‌ها تغییر زیادی در رفع این انحنا ایجاد نمی‌کنند؟ چگونه می‌توان از این مشکل جلوگیری کرد؟ آیا کودکان هم دچار این عارضه می‌شوند؟ آیا با ورزش می‌توان مشکل را برطرف کرد؟ برای درمان این عارضه باید به کدام دکتر مراجعه کنیم؟

قوز کمر چیست؟

قوز کمر به انگلیسی kyphosis نامیده می‌شود. یکی از بیماری های ستون فقرات این عارضه ا ست و افراد با سنین مختلف را تحت تاثیر قرار می‌دهد. زمانی که قسمت فوقانی ستون فقرات (قسمت بالای کمر) دچار انحنای زیادی شود، در ظاهر قوز کمر کاملا واضح دیده می‌شود. البته در حالت طبیعی ستون فقرات چند انحنای خفیف در قسمت گردن، بالای کمر و پایین کمر دارد. این حالت به جذب ضربه کمک کرده و باعث تحمل وزن سر می‌شود. اما زمانی که این انحنا بیش از حد زیاد شود، عوارضی ایجاد کرده و باید برای درمان آن اقدام کرد.

در افرادی که دچار قوز کمر یا کیفوز هستند، قسمت بالایی کمر حالت گرد و بیرون‌زده دارد. کمر این افراد کاملا خمیده دیده شده و شانه‌ها گرد شده است. این حالت فشار زیادی به ستون فقرات وارد کرده و هر چه انحنا بیشتر باشد، احتمال درد کمر بیشتر می‌شود. گاهی حتی به ریه‌ها هم فشار وارد شده و باعث مشکلات تنفسی می‌شود.

انحنای بیش از حد ستون فقرات باعث خم شدن و برآمدگی در قسمت بالایی کمر می‌شود.
انحنای بیش از حد ستون فقرات باعث خم شدن و برآمدگی در قسمت بالایی کمر می‌شود.
انواع قوز کمر
قوز کمر انواع مختلفی داشته که به شرح زیر هستند.

قوز مادرزادی: در این حالت گوژ پشتی از بدو تولد وجود دارد. در جنین ستون فقرات به‌خوبی رشد نکرده و ممکن است با افزایش سن بدتر شود.
کیفوز وضعیتی: شایع‌ترین نوع این عارضه است. در نوجوانان به دلیل وضعیت نامناسب بدن و خم شدن رباط و ماهیچه مهره‌ها کشیده شده و باعث گردی ستون فقرات می‌شود.
کیفوز شوئرمن: در این اختلال مهره‌های کمر به‌جای حالت مستطیلی حالت گ×و×ه‌ای دارند و به همین دلیل به جلو خم می‌شوند. در کودکان و نوجوانان بیشتر دیده شده و گاهی می‌تواند دردناک باشد.
به نقل از my.clevelandclinic در رابطه با شیوع انواع قوز کمر در کودکان:

کیفوز در حدود ۰.۰۴٪ تا ۱۰٪ از کودکان در سن مدرسه (از هر ۱۰ کودک یک نفر) را درگیر می‌کند. کیفوز شوئرمن بیشتر این موارد را تشکیل می‌دهد. در اکثر افراد مبتلا به کیفوز تا سن ۱۲ تا ۱۷ سالگی عارضه تشخیص داده می‌شود. پسران تقریبا دوبرابر دختران به کیفوز شوئرمن مبتلا می‌شوند.

علائم قوز کمر چیست؟
در بسیاری از افراد گوژ پشتی علائم خاصی ایجاد نمی‌کند. تنها کمر حالت خمیده داشته و شانه‌ها به داخل جمع می‌شوند. اما گاهی ممکن است این عارضه با علائمی همراه باشد. از جمله:

کمردرد
حساسیت ستون فقرات
خستگی.
اگر قوز کمر شدید شود، احتمال بروز این علائم بیشتر است و ممکن است در فعالیت‌های روزمره اختلال ایجاد کنند. در برخی مواقع انحنای شدید باعث مشکل در تنفس و غذا خوردن می‌شود.

اگر دچار قوز کمر یا کیفوز هستید، حتما برای بررسی آن و شروع درمان به متخصص ارتوپد مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین پزشکان می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی وجود دارد.
 

FAZA-F

رمانیکی حامی
محروم
شناسه کاربر
2613
تاریخ ثبت‌نام
2022-07-10
آخرین بازدید
موضوعات
244
نوشته‌ها
381
پسندها
1,289
امتیازها
373
سن
17
محل سکونت
HEYRAN

  • #2
اگر انحنای ستون فقرات شدید باشد، احتمال درد کمر وجود دارد.

علت قوز کمر چیست؟
احتمالا اولین سوال شما این است که علت قوز کمر چیست؟ این عارضه می‌تواند در هر سنی ایجاد شود. معمولا وضعیت نامناسب بدن باعث بروز کیفوز شده و به همین دلیل در نوزادان و کودکان خردسال این عارضه دیده نمی‌شود. مهم‌ترین علل ابتلا به قوز کمر عبارت‌اند از:

بالارفتن سن (به‌ویژه در افرادی که بدن ضعیفی دارند، این عارضه بیشتر دیده می‌شود.)
ضعف عضلات در قسمت فوقانی کمر
بیماری شوئرمن (علت گوژ پشتی در کودکان بوده و علت ابتلا به آن مشخص نیست.)
آرتریت و بیماری‌های مربوط به استخوان
پوکی‌استخوان یا کاهش استحکام استخوان به دلیل بالارفتن سن
آسیب به ستون فقرات
دیسک لغزنده
اسکولیوز (انحنای ستون فقرات).
معمولا قوز کمر در کودکان به علت بیماری کیفوز شوئرمن ایجاد می‌شود.

موارد ذکر شده از علل اصلی ابتلا به این عارضه هستند. اما گاهی ممکن است شرایط زیر هم باعث انحنای بیش از حد کمر شوند:

عفونت ستون فقرات
نقص مادرزادی مانند اسپینا بیفیدا
تومور
بیماری بافت همبند
فلج اطفال
بیماری پاژه
دیستروفی عضلانی

وضعیت نامناسب بدن از علل اصلی ایجاد قوز کمر است.

عوارض قوز کمر چیست؟
اگر کیفوز به‌قدری پیشرفت کرده باشد که عوارضی مانند درد، خستگی و مشکلات تنفسی ایجاد شود، حتما باید برای درمان اقدام کنید. این علائم را به متخصص ارتوپد توضیح داده تا باتوجه‌به شرایط شما بهترین روش درمان انتخاب شود.

تشخیص قوز کمر
برای تشخیص این عارضه نیاز به آزمایش و تست خاصی نیست. معمولا متخصص با معاینه ستون فقرات در حالت ایستاده، خمیده شدن کمر و حالت خوابیده می‌تواند گوژ پشتی را تشخیص دهد. گاهی ممکن است برای تشخیص دقیق انحنا تست تصویربرداری با اشعه ایکس توصیه شود.

برای تشخیص نوع و علت این عارضه باید به متخصص ارتوپد مراجعه کنید.

درمان قوز کمر
درمان قوز کمر به علت، نوع و شدت آن و سن بیمار بستگی دارد. گاهی این عارضه نیاز به درمان ندارد. پزشک پس از معاینه ستون فقرات و تشخیص علت بیماری یکی از روش‌های زیر را برای درمان توصیه می‌کند.

درمان قوز کمر به علت، نوع و شدت آن بستگی دارد. گاهی نیاز به هیچ اقدام درمانی نیست.

۱. درمان قوز کمر با قوز بند
درمان قوز کمر با قوز بند بیشتر برای کودکان و نوجوانان مناسب است. در این سنین استخوان‎ها درحال‌رشد بوده و استفاده از قوز بند از بدتر شدن این عارضه جلوگیری می‌کند. ممکن است در چند روز اول به آن عادت نداشته باشید. اما بعد از چند روز عادت کرده و می‌توان به‌راحتی فعالیت‌های روزمره را انجام داد. به‌خصوص بریس‌های جدید طوری طراحی شده‌اند که سازگاری بهتری با کمر داشته باشند.

تا سن ۱۴ یا ۱۵ سالگی می‌توان برای اصلاح فرم ستون فقرات از این قوز بندها استفاده کرد. اما در بزرگسالی استفاده از آنها فایده‌ای ندارد.

۲. درمان قوز کمر با فیزیوتراپی
معمولا در حالت خفیف تا متوسط کیفوز نیاز به روش‌های پیچیده نبوده و می‌توان با چند دوره فیزیوتراپی مشکل را برطرف کرد. در فیزیوتراپی تمرینات اصلاحی انجام شده و به‌مرور وضعیت نامناسب ستون فقرات بهبود پیدا می‌کند. افرادی که به دلیل وضعیت نامناسب بدن دچار این عارضه شده‌اند، می‌توانند از روش فیزیوتراپی استفاده کنند.

اگر پزشک برای درمان گوژ پشتی فیزیوتراپی را توصیه کرده است، حتما برای شروع جلسات فیزیوتراپی به متخصص فیزیوتراپیست مراجعه کنید. برای ارتباط با بهترین فیزیوتراپیست می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید.

۳. درمان قوز کمر با جراحی
متاسفانه جراحی قوز کمر عوارض زیادی دارد. به همین دلیل تنها در مواقعی که کیفوز بسیار شدید است و عوارض آن بیشتر از عوارض جراحی باشد، متخصص این روش را پیشنهاد می‌دهد. معمولا در موارد زیر از روش جراحی استفاده می‌شود.

انحنای ستون فقرات کاملا مشخص است.
گوژ پشتی باعث درد زیادی شده و با داروهای مسکن نمی‌توان درد را متوقف کرد.
انحنای کمر به‌قدری شدید است که روی تنفس، غذا خوردن و سیستم عصبی تاثیر گذاشته است.
اگر ستون فقرات جراحی نشود، احتمال بدتر شدن عارضه زیاد است.
در این عمل جراحی، برشی روی کمر ایجاد شده و میله فلزی، قلاب و پیچ برای صاف شدن ستون فقرات استفاده می‌شود. در حین عمل باید پیوند استخوان انجام شود. این استخوان می‌تواند اهدایی باشد یا از استخوان لگن استفاده شود.

به نقل از nhs.uk در رابطه با جراحی قوز کمر:

این جراحی حدود ۴ تا ۸ ساعت طول می‌کشد. تا ۶ هفته نمی‌توانید به محل کار یا مدرسه بروید. یک سال بعد از عمل اجازه ورزش دارید. شایع‌ترین عوارض این جراحی شامل عفونت بعد از عمل، خونریزی بیش از حد و آسیب به اعصاب نزدیک ستون فقرات است. آسیب به اعصاب می‌تواند باعث فلج شدن یا ازدست‌دادن عملکرد مثانه و روده شود.

۴. ورزش و دارو برای درمان قوز کمر
اگر میزان انحنای کمر کم و کیفوز خفیف تا متوسط باشد، معمولا داروهای مسکن تجویز شده و تمرینات اصلاحی پیشنهاد می‌شود. متخصص برای تسکین کمردرد مسکن‌هایی مانند ایبوپروفن و پاراستامول تجویز می‌کند. برای تقویت عضلات کمر احتمال دارد، یک دوره فیزیوتراپی انجام شده و تمرینات اصلاحی برای ورزش روزانه آموزش داده شود.

با انجام برخی حرکات اصلاحی می‌توان تاحدودی قوز کمر را برطرف کرد.

راهی برای پیشگیری از قوز کمر وجود دارد؟

با برخی اقدامات می‌توان به سلامت ستون فقرات کمک کرده و از چنین عوارضی پیشگیری کرد. اگر نگران هستید فرزندتان دچار قوز کمر شود، حتما به موارد زیر دقت داشته باشید. خودتان و فرزندتان این موارد را رعایت کنید.

هنگام کار از خم شدن خودداری کنید.
هنگام نشستن سعی کنید صاف بنشینید.
از کیف‌های سنگین برای مدرسه استفاده نکنید. کوله‌پشتی باید کاملا استاندارد طراحی شده باشد.
ورزش منظم به تقویت عضلات کمر کمک می‌کند. شنا، دویدن، پیاده‌روی و یوگا گزینه خوبی هستند.
 

موضوعات مشابه

پاسخ‌ها
4
بازدیدها
318

کاربران در حال مشاهده این موضوع (مجموع: 1, کاربران: 0, مهمان‌ها: 1)

بالا پایین