. . .

آموزش صدای بالا

تالار آموزش گویندگی

FAZA-F

رمانیکی حامی
محروم
شناسه کاربر
2613
تاریخ ثبت‌نام
2022-07-10
آخرین بازدید
موضوعات
244
نوشته‌ها
381
پسندها
1,286
امتیازها
373
سن
17
محل سکونت
HEYRAN

  • #1
صدای بالا چیست و چگونه ایجاد میشود ؟ با ما تا انتهای مقاله همراه باشید…

صدای بالا به موارد زیر گفته میشود:

  • صدای بلند
  • صدای نازک
هر دو حالت را بررسی میکنیم

صدای بالا = صدای بلند​

بالا بودن صدا گاهی به معنای بلند بودن صدا است. بلند کردن صدا در مواقع زیر کاربرد دارد:

  • داد زدن
  • عصبانی شدن
  • هیجان
  • جلب توجه مخاطب
  • خارج شدن از یکنواختی هنگام سخنرانی یا صحبت

فریاد، هیجان یا عصبانیت​

بیشترین مورد استفاده از صدای بالا در میان عمده افراد، هنگام فریاد زدن، عصبانی شدن یا هیجان زده شدن است. در چنین مواقعی اگر افراد توان بلند کردن صدای خود به نحو درست را نداشته باشند، ممکن است به حنجره خود و گوش دیگران آسیب برسانند. تکنیک های فن بیان به ما می آموزند که چگونه در چنین مواقعی صدای خود را به بهترین شکل بلند کنیم، طوری که زشت و زننده نباشد.

جلب توجه مخاطب و بر هم زدن یکنواختی​

برخی اوقات عصبانی نیستیم. نمیخواهیم داد بزنیم اما به دلایل فنی، هنری و زیبایی شناختی، صدای خود را بالا و پایین میبریم تا شنونده احساس بهتری پیدا کند و حواسش شش دانگ به صحبت های ما جلب شود. به این تکنیک در فن بیان تکنیک برد صدا گفته میشود. در این فن گوینده برد صدای خود را هر از چند گاهی افزایش یا کاهش میدهد. برخی اوقات با صدای آهسته سخن میگوید و برخی اوقات صدایش را بلند میکند. به این صورت شنونده لذت بیشتری از صدای گوینده میبرد و کم تر حوصله اش سر میرود.

صدای بالا = صدای زیر (نازک)​

یک منظور دیگر از صدای بالا ، صدایی است که فرکانسش بالا است. یعنی نازک است. صدا اگر فرکانس بالا داشته باشد، به صورت صدایی نازک به گوش میرسد. برعکس اگر فرکانسی پایین داشته باشد به صورت صدایی کلفت به گوش مخاطب میرسد.

اشتباه کوچک اما مخرب​

استفاده از واژه یکسان “صدای بالا” برای دو مفهموم برد صدا و فرکانس صدا باعث شده است تا مردم معمولا این دو تکنیک را با هم اشتباه بگیرند و نتوانند درست صدای خود را بالا ببرند. برای مثال فرد موقعی که میخواهد داد بزند، وقتی صدایش را بالا میبرد، صدایش نازک هم میشود. در صورتی که او ترجیح میداد با صدای کلفت تری داد بزند. وقتی شخصی عصبانی است و دارد دعوا میکند معمولا صدای خود را کلفت یا بم میکند تا طرف دعوا را بترساند، همین شخص دلش میخواهد صدایش را بلند تر هم بکند تا کاملا طرف دعوا را بترساند اما وقتی صدایش را بالا میبرد، صدایش نازک میشود و غرشی مانند غرش بچه شیر ایجاد میکند. در نتیجه طرف مقابل نمیترسد.

همه چیز سر جای خودش​

باید بتوانیم هر صدایی را به موقع لزوم ایجاد کنیم:

  • صدای بلند نازک
  • صدای بلند کلفت
  • صدای آهسته نازک
  • صدای آهسته کلفت

صدایتان را بالا ببرید​

فنون بیان به ما می آموزند که چگونه صدای خود را بالا یا پایین بیاوریم( به معنای کم و زیاد) ، و چگونه صدای خود را بالا و پایین بیاوریم(به معنای نازک و کلفت). برای مثال زیر و بم صدا که همان نازکی و کلفتی صدا است، یکی از فنون اساسی در فن بیان است. این فن به ما می آموزد که چگونه بیان خود را با زیر و بم کردن صدا زیبا و جذاب کنیم. گاهی از صدای کلفت و گاهی از صدای نازک استفاده کنیم و از خاصیت زیر و بمی برای ایجاد آهنگ زیبا در کلام خود استفاده کنیم. همچنین فن بیان به ما می آموزد که تنفس قوی و دیافراگمی میتواند به ایجاد صدای بالا و بسیار بلند کمک کند.

تنفس خود را قوی کنید​

هر چه نفس قوی تری داشته باشید، توان بیشتری برای بلند کردن صدای خود خواهید داشت. تنفس قوی مانند آرشه یک ساز عمل میکند. هرچه محکمتر آرشه ویولون را روی سیم های ساز بکشید، صدای قوی تر و بلندتری تولید میکند. نفس مانند آرشه روی تارهای صوتی کشیده میشود و صدایشان را در می آورد. تنفس خود را قوی کنید تا شدت نفس قوی تری برای نواختن تارهای صوتی خود در اختیار داشته باشید تا در مواقع لزوم، صدای خود را بالا ببرید و به گوش همه برسانید.

صدای خود را طنین انداز کنید​

طنین نیز یکی از فنون بیان است که اگر میخواهید صدای بالا داشته باشید بسیار مفید خواهد بود. طنین نفوذ و گرمای خاصی به صدای شما میدهد و صدای شما را از حالت خام خارج میکند. اگر بتوانید این تکنیک را به خوبی بیاموزید میتوانید صدایی شفاف و بلند را در فضا طنین انداز کنید.

تمرین کنید​

هر چه بیشتر تمرین کنید، قدرت صدای بیشتری پیدا خواهید کرد. ویژگی های مختلف صدای خود را تمرین کنید. همه چیز را میشود تقویت کرد. قدرت صدایتان تقویت شدنی است. زیر و بمی صدای شما تنظیم شدنی است. با تمرین میتوانید به سطح مطلوبی از بیان برسید. میتوانید هرگاه که خواستید صدای خود را بالا ببرید و پایین بیاورید، کلفت کنید و نازک کنید و به این طریق تاثیر بیشتری روی اطرافیان خود با صدای خود ایجاد کنید.

تمرین 1​

یک کتاب را در دست گرفته و بخوانید. هنگام خوانش نکات زیر را رعایت کنید:

  • با صدای بلند بخوانید
  • 3 صفحه کامل را بخوانید
  • صدایتان افت نکند
در طول این تمرین باید همواره صدای خود را بالا نگه دارید تا 3 صفحه تمام شود. داد و بیداد راه نندازید و به حنجره خود فشار نیاورید اما اندکی صدایتان افت نکند، دائما آن را بالا نگه دارید. در ابتدا کار سختی است. همین سختی است که صدای شما را تقویت میکند. این تمرین بیش از 10 دقیقه زمان نمیبرد. اما اگر مداوم و هر روز انجام شود. توان شما را در ایجاد صدای بالا و بلند افزایش میدهد.

تمرین 2​

صدای آآآآ را به صورت ممتد بکشید. صدای خود را هر چه میتوانید بالاتر ببرید(بلندتر کنید) . دقت کنید که آیا با بلند شدن صدا، صدایتان نازک میشود؟ اگر اینگونه است، سعی کنید با صدای کلفت بگویید آآآآ و این صدا را بلندتر کنید بدون اینکه صدایتان نازک شود

نتیجه گیری​

در پایان به این نتیجه میرسیم که اصطلاح صدای بالا برای دو مفهوم متفاوت به کار میرود. هر دوی این مفاهیم بررسی شدند و تمرین هایی برای درک بهتر آنها آورده شد. همچنین توضیحات بیشتر راجع به هرکدام از این مفاهیم و تکنیک ها و تمرین های آن در لینک های جداگانه ارائه شدند.

امیدواریم که مفید بوده باشد
 
نام موضوع : صدای بالا دسته : آموزش گویندگی

موضوعات مشابه

کاربران در حال مشاهده این موضوع (مجموع: 1, کاربران: 0, مهمان‌ها: 1)

بالا پایین