. . .

آموزش برد صدا

تالار آموزش گویندگی

FAZA-F

رمانیکی حامی
محروم
شناسه کاربر
2613
تاریخ ثبت‌نام
2022-07-10
آخرین بازدید
موضوعات
244
نوشته‌ها
381
پسندها
1,285
امتیازها
373
سن
17
محل سکونت
HEYRAN

  • #1
برد صدا به طور ساده مسافتی است که صدای شما میتواند برود یا بپیماید. سطح ، ولوم ، بلندی یا آهستگی صدا، همان برد صدا هستند که میتوانند کم یا زیاد باشند.

این واژه یک اصطلاح رایج در فن بیان است.

برد صدا چیست و چگونه میتوان آن را تنظیم نمود؟​

برد صدا را با اصطلاحات مختلفی نامگذاری کرده اند. ولی خوب است بدانید که همه آنها یک معنی میدهند. میزان بلندی یا آهستگی صدا، ولوم صدا ، سطح صدا ، همه اصطلاحاتی هستند که به برد صدا اشاره دارند.
هر چقدر صدای شما بلندتر باشد به این معنی است که صدایتان مسافت بیشتری را میپیماید و به اصطلاح بردش بیشتر است. برعکس هرچقدر صدا آهسته تر باشد به این معنی است که سطح یا ولوم آن پایین تر است و مسافت کمتری را خواهد پیمود.
نکته مهم در فن بیان این است که سطح صدا یا میزان بلندی و آهستگی آن را تنظیم میکنیم. اگر بتوانیم این کار را به خوبی انجام دهیم یکی از فنون بیان را به خوبی رعایت کرده ایم و طرز حرف زدن خود را تا میزان قابل توجهی بهبود بخشیده ایم.

ولوم صدای خود را کم و زیاد کنید​

ولوم صدا

اگر در طی سخنرانی ، گویندگی و یا حرف زدن عادی، گه گاه صدای خود را کم و زیاد کنیم، صدای ما برای مخاطب جذابتر و شنیدنی تر خواهد شد. زیرا اینکار بیان ما را از یکنواختی خارج میکند. به همین علت است که کم و زیاد کردن برد صدا در فن بیان اهمیت زیادی دارد.

چگونه تمرین کنیم؟​

برای تمرین برد صدا اینگونه عمل کنید:

تمرین:​

1. نوشته ای را به 3 قسمت تقسیم کنید و هر قسمت را با یک برد مشخص بخوانید:
  • آهسته
  • متوسط
  • بلند
2. میکروفونی را روی میز گذاشته و جمله ای را بخوانید و ضبط کنید، از میکروفون دور شوید و دوباره جمله را بخوانید، باز از میکروفون دورتر بروید و صدایتان را سه باره ضبط کنید. در نهایت میزان بلندی صداهای ضبط شده شما نباید کم یا زیاد شده باشد.
در تمرین شماره 1 سعی کنید اختلاف صدای آهسته از صدای بلند خود را بیشتر کنید. دقت کنید که نباید فقط یا خیلی بلند یا خیلی آهسته بخوانید. بلکه صدای شما باید ولوم ( سطح ، برد یا بلندی و آهستگی) های قابل درجه بندی از کم به زیاد داشته باشد.
در تمرین شماره 2 هر چه از میکروفون دورتر میشوید و جمله را میخوانید، باید برد صدایتان بیشتر شود وگرنه بلندی صدای ضبط شده کمتر میشود. اگر از دور بخوانید و بلندی صدای ضبط شده تغییری نکند، به این معنی است که برد صدایتان بیشتر بوده است که از فاصله دور هم به میکروفون رسیده است.
انجام این تمرینات برای افراد تازه وارد که مهارت های بیانی آنها زیاد قوی نیست، به سادگی امکان پذیر نیست. زیرا برای تنظیم بلندی یا آهستگی صدا توانایی هایی لازم است. این توانایی ها باید کسب شوند. بعد از کسب این توانایی هاست که فرد میتواند برد صدا ی خود را به طور دلخواه کم یا زیاد کند.

توانایی ها را کسب کنید​

اگر قصد آموختن فنون بیان را دارید بهتر است بدانید که برای کسب توانایی تغییر برد صدا لازم است برخی از اندام های گفتاری و شنیداری خود را تقویت کنید. اولین و مهمترین این اندام ها، که شاید کمتر جدی گرفته شود گوش است:

گوش​

بسیاری از هنرجویان فن بیان وقتی در سر کلاس از آنها خواسته میشود که برد صدای خود را افزایش دهند یا بلند تر صحبت کنند، داد میزنند! و وقتی از آنها خواسته میشود که داد نزنند بلکه با همان لحن آرام بلندتر صحبت کنند؛ آنها شروع میکنند و با همان میزان بلندی قبلی صحبت میکنند، و وقتی به آنها گفته میشود که این همان صدای قبلی است میگویند: نه! این بلندتر بود!
علت این انکار آن است که گوش آنها هنوز توان تشخیص سطوح مختلف صدای خود را پیدا نکرده است. بنابراین خود متوجه این موضوع نیستند. این اولین گامی است که برای پیشرفت فن بیان خود باید بردارند! تقویت گوش!
تقویت گوش در فن بیان

تمرین:​

  1. از این پس هنگام گوش دادن به موسیقی سعی کنید به جای لذت بردن، کمی به خود زحمت داده و صدای سازهای مختلف را از هم تفکیک کرده و ببنید بلندی صدا در کدام ساز بیشتر است و کدام کمتر، چند ساز در موسیقی به کار رفته و …
  2. در هر جمعی هستید سعی کنید میزان بلندی یا آهستگی صدای افراد را اندازه بگیرید و دقت کنید چه کسی صدایش بلندتر و چه کسی صدایش آهسته تر است. سپس وقتی زبان گشودید و سخنی گفتید، گوشتان را نیز به کار بیاندازید و ولوم صدا ی خود را نسبت به آنها بسنجید!

هنوز یک توانایی مانده!​

بعد از تقویت گوش که البته نیازمند صرف مدتی توجه و تمرین است باز مشکل عدم توانایی در تغییر برد صدا پابرجاست و وقتی از هنرجویان میخواهیم بلندی صدای خود را کم و زیاد کنند و با ولوم های مختلف صحبت کنند، باز میبینیم که تغییر چندانی در سطح صدای آنها ایجاد نمیشود. اما با این تفاوت که این بار خود متوجه این مسئله هستند. دیگر نمیگویند من که صدایم را کم و زیاد میکنم…
این خود گام بزرگی است. زیرا هنرجو از مرحله انکار خارج شده و پذیرای تغییر و بهبود است.
بعد از این مرحله است که باید به سراغ اندام دیگری برویم که نقش بسیار زیادی در برد صدای ما دارد:

دیافراگم​

شاید اسم دیافراگم به گوشتان نخورده باشد. اما اگر کمی مطالعه کنید خواهید دانست که دیافراگم یک عضو در بدن ما است که تاثیر به سزایی در تنفس ما ایفا میکند. و اگر کمی بیشتر مطالعه کنید خواهید فهمید که تنفس نقش اصلی را در ایجاد صدا به عهده دارد. چگونه؟
یادتان هست که گفتیم وقتی از هنرجو میخواهیم که برد صدا را افزایش دهد، او داد میزند؟ وقتی داد میزند صدای او زیر و نازک میشود. علت این است که او ماهیچه های گلوی خود را منقبض کرده و هوا را با فشار بیشتری به تارهای صوتی برخورد میدهد. که نتیجه اش میشود داد یا جیغ! که ما این را نمیخواهیم. ما میخواهیم بدون فشار به گلو بلندتر صحبت کند. اما نمیتواند! چرا؟ چون برای بلند حرف زدن نباید ماهیچه های گلو را منقبض کند بلکه باید ماهیچه های دیافراگم خود را منقبض کند.
دیافراگم

دیافراگم ماهیچه ای است که با انقباض و انبساط خود میتواند حجم بسیار زیادی از هوا را به تارهای صوتی ما برخورد دهد و باعث ایجاد صداهای قوی و رسا شود. بدون اینکه صدا شبیه به پرخاش یا داد یا جیغ شود!

تمرین​

برای تسلط به دیافراگم ابتدا باید آموزش تنفس دیافراگمی را از طریق لینک زیر مطالعه کنید
  • آموزش تنفس دیافراگمی
سپس تمرینات زیر را انجام دهید:
  • تمرینات تنفس دیافراگمی

پشتکار داشته باشید​

معمولا در ابتدای تمرین ها اختلاف سطوح صدا خیلی قابل شنیدن نیست و ممکن است شما را نا امید کند. اما به خاطر داشته باشید که با پشتکار و تمرین درست خواهد شد. ضمن اینکه باید ویژگی های دیگری مانند تنفس را نیز اصلاح کنید و تمرین های تنفسی را به صورت جداگانه انجام دهید. انجام تمرینات فوق باید به صورت مستمر و بلند مدت انجام شود تا نتیجه بخش باشد
 
نام موضوع : برد صدا دسته : آموزش گویندگی

موضوعات مشابه

کاربران در حال مشاهده این موضوع (مجموع: 1, کاربران: 0, مهمان‌ها: 1)

بالا پایین